Navigácia

  • Darujte 2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia SZŠ,

    obraciame sa na Vás s prosbou, aby ste podporili

    vzdelávanie poskytované našou školou a to prostredníctvom občianskeho združenia:

                          Rodičovské združenie pri SZŠ Trnava so sídlom SZŠ, Daxnerova 6, 917 92 Trnava

    IČO: 45014396

     

    V prípade, že sa rozhodnete darovať 2% zo zaplatenej dane za rok 2023 nášmu RZ, je potrebné dať tlačivá potvrdiť svojmu zamestnávateľovi a tieto následne odovzdať na Daňovom úrade prislúchajúcom miestu bydliska.

    SZČO môžu poukázať 2% prostredníctvom podaného daňového priznania.

    V prílohe nájdete tlačivá k poukázaniu 2% z daní.

    ĎAKUJEME, ŽE STE SA ROZHODLI PRE NÁS.

    VAŠE 2% Z DANÍ BUDÚ POUŽITÉ NA SKVALITNENIE VZDELÁVANIA.

     

    vyhlasenie_dane_2023.pdf

    potvrdenie_o_zaplateni_dane_2023.pdf

     

  • Školský internát na návšteve v múzeu

    Dňa 17.4.2024 sa žiaci, ubytovaní v školskom internáte, zúčastnili návštevy Západoslovenského múzea v Trnave. V tento deň sa konalo slávnostné otvorenie výstavy Uhorskej kráľovkej koruny, ktorá je jednou z najstarších zachovaných klenotov v Európe. Touto korunou bolo korunovaných viac ako 50 uhorských kráľov. Jej prítomnosť zaručovala stabilitu, no fakt je, že jej osudom bolo skôr dobrodružné putovanie.

    Žiaci sa oboznámili nielen o putovaní koruny, ale aj s históriou Západoslovenského múzea, ktoré je umiestnené v objekte klariského kláštora z 13. storočia. V súčasnosti múzeum spravuje vo svojich zbierkach 149 643 položiek, ktoré sa viažu na prírodné vedy, históriu, etnológiu a historickú knižnicu.

    Strávili sme spoločne so žiakmi príjemné kultúrne poobedie.

    Mgr.Števíková Blažena

    ved. vychovávateľka Surmajová Mária

  • Daruj šancu na nový život!

    Dňa 17.4.2024 sa žiaci tretieho ročníka a nadstavbového štúdia zúčastnili prednášky s názvom Daruj šancu na nový život. Išlo o prednášku, ktorú organizovala spoločnosť Národný register darcov kostnej drene v spolupráci s nadáciou Kvapka nádeje. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých faktov a potrebné informácie,  ako sa stať dobrovoľníkom a zachrániť niekomu život vďaka transplantácii. Žiaci, ktorých prednáška veľmi  zaujala, mali možnosť odovzdať vzorku formou pľuvacích testov. Sliny sa následne vyšetria a zaradia sa do databázy, ktorá hľadá vhodných darcov.

  • Exkurzia PN Pezinok

    Dňa 16. 04. 2024 sa žiaci tretieho ročníka študijného odboru praktická sestra zúčastnili odbornej exkurzie v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku. Na pôde nemocnice nás s úsmevom privítala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť PhDr. Andrea Uhláriková MPH, MHA.

    Prehliadkou nás sprevádzali vedúca sestra Neuropsychiatrickej kliniky Mgr. Stanislava Holentová a vedúca sestra Kliniky drogových závislostí Mgr. Janka Sandtnerová. V úvode exkurzie nám priblížili historické pozadie nemocnice a svoje osobné pôsobenie v zariadení. V neposlednom rade nám predstavili charakter jednotlivých oddelení nemocnice a ich náplň práce.

    Boli nám dané informácie o psychiatrických diagnózach, spôsoboch diagnostiky a liečby. Pri prehliadke sme mali možnosť vidieť i odborné špecializované vybavenie psychiatrickej nemocnice. Bola nám predstavená aj ergoterapia, terapia prácou prostredníctvom rozmanitej výtvarno-remeselníckej činnosti (drotárstvo, košikárstvo, modelovanie, práca s drevom a iné).

    Táto odborná exkurzia nám ponúkla príležitosť nahliadnuť do psychiatrického ošetrovateľstva, nutnosti pozitívneho prístupu k psychiatrickým pacientom, ako aj vnímanie a uspokojovanie ich bio-psycho-sociálno-spirituálnych potrieb. Exkurzia bola pre nás študentov podnetná a prínosná do odbornej praxe.

    Žiaci III. A a III. B

  • Konferencia žiakov odboru PS

    Po niekoľkoročnej odmlke sme sa 11. 04. 2024 aktívne zúčastnili na VIII. celoslovenskej konferencie žiakov študijného odboru praktická sestra na pôde Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici. Témou tohtoročnej konferencie bol Imobilizačný syndróm.

    Každá z dvanástich aktívne participujúcich zdravotníckych škôl vystúpila so svojou odbornou prednáškou. My sme odprezentovali príspevok na tému: Komplikácie vznikajúce na vylučovacom systéme v dôsledku imobility, ich prevencia a riešenie, ktorý sme vypracovali pod vedením PhDr. Ivany Hoštákovej a Mgr. Lenky Jankovýchovej.

    Prostredníctvom všetkých prezentovaných príspevkov sme si navzájom odovzdali veľké množstvo poznatkov z našej odbornej klinickej praxe. Dozvedeli sa mnoho nových a hodnotných informácií. Účelom konferencie bola aj výmena praktických skúseností v starostlivosti o imobilných pacientov, ktoré realizujú v praxi naši spolužiaci z iných zdravotníckych škôl.

    Sme vďačné, že sme sa na tejto konferencii mohli spolupodieľať. Veríme, že nadobudnuté poznatky budeme môcť aplikovať aj v našej odbornej praxi.

    Lucia Gáborová, Johanna Blážová (III.B

  • DofE deň č. 2

    9. apríl 2024 krásnym slnečným počasím prial našim 40 dobrovoľníkom, ktorí  počas DofE dňa č. 2 odprezentovali na Zdravotke svoju činnosť. Predviedli sa v plnej paráde. Na šiestich stanovištiach predstavili svoje talenty, zručnosti, znalosti a skúsenosti žiakom našej školy, dúfajúc, že sa k nim budúci rok pridajú.

    Na prvom stanovišti získali „budúci dofáci“ základné informácie o DofE, rozvojovom programe pre každého vo veku 14 až 24 rokov. Naše hostesky im porozprávali o tom, ako môžu plnohodnotne tráviť svoj voľný čas a robiť na svojom rozvoji. Správny „Dofák“ musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent/zručnosť, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a zvládnuť dobrodružnú expedíciu

    Druhé stanovište bolo venované talentu a zručnostiam ako maľba, ručné práce, včelárstvo, fotografia a  hra na hudobnom nástroji. Mnohí žiaci i vyučujúci boli prekvapení, akých talentovaných žiakov máme v našej Zdravotke.

    Na treťom stanovišti si žiaci mohli skúsiť dychové cvičenia pri relaxačnej hudbe či jogu a jej pozdrav slnku. Športovú zdatnosť si mohli preveriť na stanovišti číslo štyri. Prekážková dráha, posilňovacie cviky i stolný tenis boli výzvami pre mnohých. Stanovište číslo päť – Stanové mestečko bolo improvizáciou prežitia v prírode a nácvikom k výprave. Zbaliť potrebnú batožinu, rozložiť stan či pripraviť niečo pod zub na otvorenom ohni? To všetko Dofáci dokázali s úplnou ľahkosťou.

    Na poslednom stanovišti nám predviedli Dofáci svoj talent v pečení. Žiaci si mohli vyskúšať výrobu tartaletky a ponúknuť sa upečenými muffinami, bábovkou, cookies a inými dobrotami. Kulinársky záver sa stal sladkou bodkou v príjemnom dni, počas ktorého sme nahliadli do pestrého sveta DofE.

    Ďakujeme pani učiteľkám, dobrovoľníčkam,  ktoré sa venujú našim Dofákom a držíme palce všetkým, aby splnili svoje ciele a mohli sa zúčastniť na dobrodružnej expedícii.

    4/2024, Natália Mičeková - vychovávateľka ŠI

  • Silový 5boj

    Dňa 10.4.2024 sa uskutočnil turnaj v silovom 5boji. Našu školu reprezentovali Samuel Hippík zo IV. E, Martin Holán z II. E a bratia Peter a Pavol Mesárošovci z IV. C. V obrovskej konkurencii silákov prevažne z chlapčenských škôl získali naši chalani prekrásne 2. miesto a obhájili tak titul Vicemajstrov trnavského okresu z minulého roka. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej Zdravotky a gratulujeme k umiestneniu.

  • Jarné upratovanie Zdravotky

    V piatok 12. apríla 2024 žiaci SZŠ v Trnave zorganizovali brigádu "Jarné upratovanie Zdravotky", čím sa pripojili k medzinárodnej iniciatíve Upracme svet, upracme Slovensko, ktorej cieľom je nielen počas Svetového čistiaceho dňa vyčistiť svoje okolie. Do upratovania sa zapojili triedy I. C, II. A, II. B, II. C a II. E. Žiaci čistili pozemok školy od náletových drevín, pozametali príjazdové cesty a chodníky, pozbierali odpadky a polámané konáre z trávnatých plôch v areáli školy.

    Týmito aktivitami žiaci vyčistili vonkajšie priestory školského areálu, čím prispeli ku krajšiemu vzhľadu našej školy. Počasie nám prialo, preto aj nálada bola výborná. Naši žiaci nás milo prekvapili svojou pracovitosťou. Popri tom sa utužovali aj triedne kolektívy.

    Vážme si naše okolie a našu planétu. Planéta Zem je unikátnym priestorom na život, ale jej zdroje sú vyčerpateľné. Iba naším konaním ju dokážeme ochrániť.

    Mgr. Andrea Bajerová a Mgr. Monika Sárková

  • CHO krajské kolo

    Chemická olympiáda je súťaž, ktorej sa môžu každoročne zúčastňovať žiaci a študenti škôl na Slovensku. Súťaží sa  teoreticky aj prakticky, v rôznych úrovniach (kategóriách). A to všetko, samozrejme, na čas.

    11.4. 2024 sa v priestoroch Pedagogickej fakulty TU konalo krajské kolo CHO v kategórii B. Účasť na ňom si zo školského kola  vybojoval aj Matej Pekarovič z II.C.  To, že ho chémia baví a je s ňou spojený pevnými chemickými väzbami 😉, potvrdil aj 10. miestom z pomedzi 25 súťažiacich.

    Matejovi blahoželáme a prajeme veľa zážitkov a získaných vedomostí aj na Letnej škole chemikov 2024, ktorá sa bude konať v Prievidzi a Novákoch.

    Mgr. Monika Sárková

  • Profil zbabelého agresora

    Dňa 8.4.2024 sa žiaci 1., 2. a 3. ročníka zúčastnili kultúrno-vzdelávacieho programu v kine Hviezda s názvom Profil zbabelého agresora, ktorý realizovala umelecká agentúra Špeciál Art s kladnými referenciami CPP v Nitre. Program bol realizovaný zaujímavou interaktívnou formou diskusií a zapájaním žiakov do hraných scénok, ktoré reflektovali problémy dnešnej spoločnosti – problémy agresie, šikany, zneužívania moci a podobne. Umelci analyzovali mnohé tragické udalosti, ktoré sa v našej spoločnosti nedávno odohrali (vraždy, sebevraždy mladistvých a pod.), z hľadiska psychológie alebo uvádzali dosah zneužívania moci na príkladoch z histórie. Pôsobivým  sugestívnym prvkom  programu boli piesne K. Kryla, J. Filipa, atmosféru dotvárali bohaté vizuálne a hudobné efekty.

    Ďakujeme za zaujímavé predstavenie.

    žiaci SZŠ Trnava

  • Univerzita ľudskosti

    Dňa 9.4.2024 sme mali možnosť zapojiť sa do programu „Univerzity ľudskosti“- 112 nie je iba číslo v priestoroch KD v Zavare. Účastníci tohto podujatia boli klienti jednotlivých DSS. My žiačky triedy III.A s triednou profesorkou Darinou Hanákovou sme sa stali súčasťou ich  programu, ktorý bol zameraný na starostlivosť o svoje zdravie. Na úvod sme odprezentovali svoje zadelené témy. Následne sme sa rozdelili na jednotlivé stanovištia- meranie TK, glykémie, BMI. Okrem toho sme s nimi nacvičovali PP pri rôznych ranách, zlomeninách a popáleninách. Po týchto aktivitách nasledoval kvíz a tvorivý workshop.

  •         Stolnotenisový turnaj dievčat

    Dňa 26.3. sa uskutočnili postupové súťaže v stolnom tenise, kde dievčatá postúpili do finále a to aj napriek chorobe jednej z hráčok. Vo finále 8.4. obhájili dievčatá zlato z minulého roka!

    Staronové majsterky okresu sú Sofija Maglocki IV. A, Erika Blašková IV. G, Karolína Kuglerová II. B, Kamila Kovaničová I. C.

    Dievčatá si zároveň vybojovali miestenku na Župnú olympiádu, ktorá sa uskutoční 25. – 26. 4.2024. Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej Zdravotky! 🏓🏆🥇💪🏻

     

  • Prednáška ÚPSVaR-u na SZŠ Trnava

     Dňa 3. a 5. apríla 2024 zavítali medzi našich štvrtákov, ktorí onedlho opustia brány svojej zdravotky, pracovníčky z ÚPSVaR-u v Trnave, pani Ing. Jana Bistáková, Mgr. Dominika Jakubcová a PhDr. Slavomíra Ernekerová. Žiakom poskytli užitočné a praktické rady na poli trhu práce, ako si napísať životopis, motivačný list alebo žiadosť o prijatie do zamestnania. Informovali ich o povinnosti hlásiť sa na úrade práce. Uvedené informácie sprostredkovali žiakom zaujímavou formou prostredníctvom rôznych videí, ktorými žiakmi podnietili k vzájomnej interakcii, zároveň ich informovali o pracovných možnostiach v rámci EÚ, poskytli im množstvo informačných brožúr a letákov (EURES NEWS). Ďakujeme Vám za cenné rady.

    štvrtáci SZŠ Trnava

  • Odborná súťaž za hranicami Slovenska

    Žiačky druhých a tretích ročníkov odboru praktická sestra Chiara Ráczová, Silvia Hricová, Soňa Húšťavová, Nina Hájičková, Štefánia Farkašová sa zúčastnili v dňoch 18.3.  až  21.3. 2024 odbornej súťaže Mladý zdravotník   SZŠaVOŠZ  Žďár nad Sázavou.

    Program Erasmus+ podporuje finančne aj týmto spôsobom, súťažením, odborné zručnosti  našich žiakov.

    Odborná súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti. V deň príchodu  žiačky absolvovali písomný test z anatómie, klinickej propedeutiky, u nás ZKC, a ošetrovateľstva spolu s tajničkou latinských termínov. Po teste sa žiačky spolu so sprevádzajúcimi pedagógmi Mgr. Kočkovou a Mgr. Prelovskou ubytovali v Hoteli u Labutě.

    Nasledujúci deň bol zaujímavý tým, že sa všetci účastníci súťaže zúčastnili exkurzie v Jihlave, kde navštívili Vzdelávacie a výcvikové stredisko kraja Vysočina. Po exkurzii navštívili podzemné katakomby.

    V stredu bola druhá  praktická časť súťaže a súťažiace si zmerali svoje odborné zručnosti vo vykonávaní ošetrovateľských výkonoch v nemocnici v Novém Měste na Moravě. Zaujímavá bola historická časť súťaže, kde si účastníčky mali príležitosť obliecť sesterské uniformy z 2. polovice 20. storočia a potom skladali sklenené injekčné striekačky, ktoré sa dnes už nepoužívajú. Čas rýchlosti zloženia sa meral, aby sa opäť zistilo ktorá žiačka bola najzručnejšia. Súťažný deň bol zakončený kreatívnou úlohou, písaním básne a vytvorením posteru.

    Posledný deň súťažiace ukončili súťaž vedomostným kvízom Kahoot, kde si preverili teoretické poznatky z ošetrovateľstva v českom jazyku. Potom nasledovalo vyhodnotenie súťaže.

    V súťaži jednotlivcov sa umiestnila na 2. mieste Chiara Ráczová z II.A. 

    Putovný pohár zostal v Žďari v SZŠaVOŠZ, ktorá vytvorila vynikajúce zázemie pre štyri súťažné dni.

    (4/ 2024)

    PS: V budúcnosti pre získanie pohára víťazov späť urobíme maximum 😊

     

  • 2 týždne bez odpadu

    Dňa 30. marca sa každoročne oslavuje Medzinárodný deň nulového odpadu (International Day of Zero Waste), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 2022. Tento deň zdôrazňuje dôležitosť globálneho posilnenia odpadového hospodárstva a potrebu podporovať modely udržateľnej spotreby a výroby. Zero Waste je rozsiala téma, existuje veľké množstvo aktivít a spôsobov ako môžeme znížiť množstvo a škodlivosť odpadov. Dva týždne bez odpadu Priateľov Zeme SPZ budú prebiehať od 30. marca 2024 do 12. apríla 2024.

    Zapojte sa!

    Pridajte sa k nám a inšpirujte sa tipmi ako znížiť tvorbu odpadu. Zapojte sa spôsobom, ktorý Vám je blízky, informujte svojich priateľov a rodinu o svojich aktivitách a navzájom sa podporujte. Budeme veľmi radi, ak nám dáte vedieť, aké aktivity ste zrealizovali a čo sa Vám podarilo. My sme sa tento rok zamerali najmä na plastový odpad a odpad z jednorazových predmetovNie je nutné aby ste dodržali tému, pre ktorú sme sa rozhodli. Prosím, napíšte nám email na tyzden@priateliazeme.sk alebo nás informujte pomocou formulára. Budeme radi ak pri aktivitách na predchádzanie vzniku odpadov nezostanete len počas dvoch týždňov, ale stanú sa každodennou súčasťou vášho života.

    Link: https://www.nulaodpadu.sk/dva-tyzdne-zero-waste-dva-tyzdne-bez-odpadu

  • Zelený objektív 2023

    Vo výstavných priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea sa 27. marca 2024 uskutočnila vernisáž výstavy Zelený objektív 2023. LESY SR a Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene pripravilo už 23. výstavu s názvom Zelený objektív. Výstava prezentuje najlepšie fotografie žiakov základných a stredných škôl z rovnomennej súťaže. Výstava potrvá do 2. mája 2024.

    Súťaže sa v roku 2023 zúčastnilo 121 súťažiacich s 292 fotografiami – z toho 91 študentov stredných škôl prihlásilo 215 fotografií. Našu školu reprezentovala Tamara Turazová (I. C)Viktória Španárová (IV. C).

    Tamarka Turazová síce súťaž nevyhrala, ale jej fotka je vystavená na vernisáži medzi 40-timi najlepšími fotografiami. Srdečne blahoželáme.

    Mgr. Andrea Bajerová

  • Ako nám bolo v Dubline

    Dňa 18. 3. a 21. 03. 2024 sme mali možnosť informovať študentov tried III.B, II.B  II.E, III. E a III. G o našich skúsenostiach a zážitkoch počas odbornej mobility v rámci programu Erasmus+ v írskom Dubline. Cieľom prezentácie bolo poskytnúť dôležité informácie týkajúce sa požiadaviek na prijatie do programu, zdieľať poznatky a zážitky získané počas pobytu v zahraničí.
    Prezentácia sa začala predstavením programu Erasmus+, možnosťami zapojiť sa do mobilít v rámci celej Európy a jeho významu pri podpore medzinárodnej spolupráce. Informovali sme o výhodách účasti na mobilite, pričom sme zdôraznili príležitosti na osobný rast, kultúrne a akademické obohatenie. Po úvode sme pristúpili k odovzdávaniu základných informácií o podmienkach prijatia do programu Erasmus+ mobility. To zahŕňa akademické požiadavky, postupy podávania žiadostí a termíny. Zabezpečili sme jasnosť a stručnosť pri vysvetľovaní každého aspektu,  odpovedali  sme na rôzne otázky študentov. V neposlednom rade sme opísali naše zážitky s pracovníkmi a klientami centier, v ktorých sme vykonávali odbornú prax a naše zážitky počas voľnočasových aktivít v Dubline.

    Martina Babicová. Martin  Lysý IV. A

    Dominika Denkóciová a Filip Žigray IV.B

  • Krajské kolo SOČ

    Dňa 22.3. 2024 sa uskutočnilo Krajské kolo SOČ na SOŠ obchodu a služieb v Galante. Naši žiaci boli úspešní a získali v silnej konkurencii takéto umiestnenia:

    Odbor 05 Životné prostredie, geografia, geológia

    1. miesto- Ema Kondllová, III. C

    Odbor 06 Zdravotníctvo a farmakológia

    1. miesto- Nina Madunická, Sofia Nikodemová, III. C
    2. miesto- Pavol Podhradský, IV. G

    Odbor 13 História, filozofia, právne vedy

    1. miesto- Emanuel Granec, II. E

    Všetci postupujú na Celoslovenskú prehliadku SOČ, ktoré sa bude konať 24.-26.4.2024 v Nitre. Budeme im aj v tomto kole držať päste.

  • Metodický deň

    Metodický deň pre učiteľov profesijných predmetov v študijnom odbore masér sa konal vo štvrtok 21. 3. 2024 v SZŠ Trnava. Zameraný bol na tematický celok – Lávové kamene, ktorý bol pridaný do inovovaného ŠVP daného študijného odboru. Pracovného stretnutia sa zúčastnili učitelia zo 14 zdravotníckych škôl z celého Slovenska. Vyučujúce našej školy odprezentovali uvedenú tému aj s praktickými ukážkami. Účastníci si vzájomne prediskutovali skúsenosti, podmienky a spôsoby aplikácie lávových kameňov, doplnili a navrhli možnosti zapracovania do praktických a teoretických maturitných otázok. Celý priebeh metodického dňa sa niesol v priateľskej a kooperujúcej atmosfére.

  • Svetový deň vody 22. marec 2024

    Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou. Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni.

    Na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov hlavnou témou pre rok 2024 stala téma „Voda pre mier“. Toto motto sa snaží  poukázať, ako voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. Keď je voda vzácna alebo znečistená, alebo keď ľudia nemajú rovnaký alebo žiadny prístup, medzi komunitami a krajinami môže narásť napätie.

    Ľudia si začali viac uvedomovať, že pitná voda sa stáva stále vzácnejšou a začína jej byť nedostatok. Voda má oveľa väčšiu hodnotu, než je jej cena. Má obrovský význam  pre naše domácnosti, jedlo, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku a integritu nášho životného prostredie. Voda je konečný nenahraditeľný zdroj, ktorý je treba chrániť a rozumne s ním nakladať.

    Na našej škole si každoročne tento deň pripomíname rôznymi aktivitami, nakoľko táto vzácna tekutina, je na mnohých miestach sveta už vzácnosť. Treba si uvedomiť, že zdroje vody sú vyčerpateľné a nemyslieť iba na čas, ktorý je teraz, ale čo bude o pár rokov. Našich žiakov sa snažíme podnecovať k zodpovednosti voči VODE, aby ju nebrali ako samozrejmosť a neplytvali ňou.  Pozreli si krátke video, diskutovali o znečisťovaní vody a hlavne o potrebe chrániť tento životne dôležitý zdroj. Voda je život. Chráňme ju!

     

     Mgr. Andrea Bajerová a Mgr. Monika Sárková

strana:

Novinky

Kontakt

  • STREDNÁ ZDRAVOTNÍCKA ŠKOLA
    Daxnerova 6
  • +421 33 5914133 - spojovateľka
    +421 33 5914140 - fax