Navigácia

  • Tanečná výzva, zapoj sa aj ty!

    Šťastné ústa sú ... šťastné telo !

    Blíži sa Svetový deň ústneho zdravia (WOHD), ktorý je vyhlásený Svetovou federáciou zubných lekárov na deň 20. marec.

    Môžete byť zdraví bez zdravej ústnej dutiny? Určite nie. Ústne zdravie zohráva významnú úlohu pri udržiavaní zdravého tela a celkového zdravia. Existuje mnoho spôsobov, ako sa i naša škola môže zapojiť do iniciatívy a zvýšiť povedomie o dôležitom spojení medzi zdravím ústnej dutiny a všeobecným zdravím človeka.

    Spoločne motivujme a edukujme ľudí, už od predškolského veku, aby si vážili svoje ústa, zuby a starali sa o ne, pretože „ šťastné ústa sú ...  šťastné telo“ – to je tohtoročná téma kampane.

    Žiačky triedy II. A sa v tento deň zúčastnia rozbehnutej aktivity projektu Zdravé zúbky v MŠ Spartakovská 10 v Trnave, kde okrem intervencií a edukačných postupov k prevencii ústneho zdravia natočia aj veselé video pri čistení zúbkov s obľúbenou piesňou. 

    Vo vestibule školy bude sprístupnený baner s edukačnými materiálmi pre žiakov našej školy.

    Zároveň tu máme výzvu pre našich žiakov – zapojte sa do výzvy maskota ústneho zdravia Toothieho: „Čisti si zuby a tancuj, ako keď sa nikto nepozerá !“ 

    Váš deň môže začínať a končiť skladbou, ktorú milujete a tanečnými pohybmi, ktoré vám prinášajú pocit šťastia. Môže sa zapojiť ktokoľvek, jednotlivec alebo skupina, natočiť si k uvedenej  dentálno – tanečnej výzve krátke video  a poslať ho do 21.3. učiteľke Mgr. Zuzane Fűlőpovej. Víťazné video vyberie komisia učiteliek profesijných predmetov ošetrovateľstva,  bude odmenené a súčasne tak prispejete k prevencii ústneho zdravia, ktorá je kľúčová ...

  • 60. ročník Celoštátneho kola CHO kategórie EF

    V dňoch 6.- 9.3.2024 som sa zúčastnil celoštátneho kola chemickej olympiády EF kategórie v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Jubilejný 60. ročník tejto súťaže hodnotím veľmi pozitívne. Napriek zložitosti úloh nebola medzi nami súťažiacimi vôbec napätá situácia, a to aj vďaka ústretovému odbornému dozoru.

    Úlohy z teórie boli organizované počas 3 hodinového intervalu a boli koncipované zo štyroch oblastí: fyzikálna chémia, organická chémia, biochémia a doplnkové úlohy, ktoré boli spojené i s praktickými úlohami na nasledujúci deň. Tie obsahovali napr. štandardizáciu odmerných roztokov, pokročilú ionexovú chromatografiu, chelátometrické titrácie a prácu s pH metrami. Na celú prax bol vyhradený čas 5 hodín a 30 minút, počas ktorého bolo nevyhnutné stihnúť aj výpočtové úlohy.

    Po ukončení súťaže sme boli pozvaní na exkurzie do priestorov Prírodovedeckej fakulty UK, Výskumného ústavu vodného hospodárstva, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, kde nám boli predstavené najpresnejšie analytické metódy využívané na separáciu alebo analýzu látok, boli to najmä: plynové i kvapalinové chromatografie, atómová spektroskopia, HNMR, hmotnostná spektrometria a mnoho iných.  

    Okrem iného nám takisto boli poskytnuté prednášky z výskumného prostredia a to i nový koncept mechanochémie a organokatalýzy, na ktorých sa stále pracuje.

    A aký bol výsledok súťaže? Stal som sa úspešným riešiteľom CHO, obsadil som 11. miesto. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa konalo v Primaciálnom paláci v Bratislave – boli mi udelené 3 diplomy, knižné ceny, ale hlavne som získal nenahraditeľné skúsenosti, zážitky a kontakty.

     

    Matej Pekarovič, II. C

  • MZ 2024

  • LVVK 2024

    Študenti Strednej zdravotníckej školy absolvovali v januári 2 lyžiarske výcvikové kurzy. Prvého (8.1. -12.1.) sa zúčastnili maséri a zdrav. laboranti prvého ročníka a taktiež fyzioterapeuti. Pod krídla si ich zobrali telocvikári a inštruktori v jednom v zložení: Mgr. Zuzana Lieskovská – vedúca kurzu, PaedDr. Henrieta Horváthová, PhDr. Daniela Kadlecová a Mgr. Ján Desat, pričom všetky boľačky ošetrovala vždy usmiata kolegyňa Mgr. Martina Tomašovičová MPH.

    Praktické sestry prvého ročníka doplnené farmaceutickými laborantmi sa učili a zdokonaľovali svoje zručnosti na svahu od 22.1. -26.1. Tu si osvedčená zostava inštruktorov pribrala na výpomoc p. Mgr. Jána Zrníka a zdravotníčku Mgr. Vladimíru Kočkovú.  

    Kurzy boli ubytované v lyžiarskom stredisku Malinô Brdo pri Ružomberku , v útulnom a hoteli Hrabovo, neďaleko Západných Tatier. Rozdelení do štyroch družstiev sme si náramne užívali dvojfázové lyžovanie (doobeda a poobede) na dokonale, ratrakom na ,,menčester uhladkaných´´ zjazdovkách kde nás zahrievalo zimné slnko. Snehové vločky jemne tancovali vo vzduchu, krútili sa a vírili ako balerínky, keď sa vznášali k zemi a pokrývali nádherné svahy nedotknutou vrstvou bielej. Mrazivé teploty neprekážali lyžiarom a snowboardistom, ktorí sa hrnuli do strediska, túžiacich využiť perfektne upravené zjazdovky a nádhernú prírodu, ktorá ich obklopovala.

    Pobyt sme si spestrili večernou turistikou, edukačnými videami ako i každodennými stretnutiami v spoločenskej miestnosti kde mali žiaci možnosť sa lepšie spoznať, zahrať so spoločenské hry a vedúca kurzu vyhodnocovala priebeh kurzu a progres žiakov.

    Mnohým dal kurz riadne zabrať, opuchnuté lýtka, ubolené a odreté nohy od lyžiarok, ale sme hrdí že každý jeden účastník kurzu (hlavne tí, ktorý stáli na lyžiach prvýkrát), sa naučili lyžovať a že si žiaci z kurzu odnášajú veľa krásnych zážitkov.

    Malinô Brdo, bolo krásne a vidíme sa zase o rok...

    Za PK TSV Mgr. Zuzana Lieskovská

  • Vedecké dielne — onkológia 

    V stredu 28. 2. 2024 priestory našej zdravotky navštívili členovia ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Prostredníctvom edukačno-popularizačnej prednášky s názvom „Vedecké dielne – onkológia“ žiakom 3. a 4. ročníka priblížili ich prácu v oblasti výskumu. Prednáška začala zaujímavými štatistikami o incidencii rakoviny rôzneho typu vo svete, ale i na Slovensku. Dozvedeli sme sa, že Slovensko je 3. krajinou Európy s najpočetnejším výskytom rakoviny hrubého čreva. 

    Zaujali nás informácie o rakovine ako takej, ako vzniká samotný nádor, o účinných metódach včasnej diagnostike, ale i dôležitosti a aktuálnosti výskumu v tejto oblasti. Priblížili nám tému rakoviny lymfatických uzlín a krvi.

    Okrem množstva zaujímavých a poučných informácii nás mnohých inšpirovali k štúdiu medicíny, prírodných, ale aj spoločenských a technických vied.

    Prednáška bola zrealizovaná s podporou Nadácie výskumu rakoviny a pri príležitosti Svetového dňa proti rakovine - 4. február a Dňa výskumu rakoviny - 7. marec.

    Celá prednáška sa niesla v duchu tohtoročného hesla dňa boja proti rakovine: “Starostlivosť patrí všetkým.”


    Žiaci 4. A a 4.G

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • 29. 2. 2024

    Aktualizovali sme modul ÚSPECHY A OCENENIA

  • UNICEF na zdravotke

    Stredná zdravotnícka škola patrí medzi „Školy priateľské deťom“ a preto sme aj tento rok v spolupráci s nadáciou UNICEF realizovali interaktívnu vzdelávaciu aktivitu pre triedy III.A, III.C, III.G a III.E. Žiaci sa dňa 25. 2. 2024 dozvedeli veľa informácií a zaujímavostí o činnosti nadácie UNICEF, o jej poslaní, sekciách a dobrovoľníckych aktivitách. Mali možnosť pozrieť si videá o rôznych prírodných katastrofách. Pútavá a prínosná prednáška bola ukončená menším kvízom, zameraným na prehľad o dianí vo svete.

    Súčasťou tejto spolupráce bude aj verejná zbierka Modrý gombík, ktorej sa zúčastní trieda III.A dňa 14 .5. 2024 a výnos ktorej bude určený na zabezpečenie výživy a ochrany zdravia detí v krajinách humanitárnych intervencií UNICEF.

     

    Húšťavová Soňa, III.A a Chrvalová Katarína, III.C

    Mgr. Zuzana Fűlőpová

  • Povinná literatúra nepovinne s Lukášom Latinákom

    Môže mať rap niečo spoločné s klasickou poéziou? Áno. A prekvapivo veľmi veľa.

    27. februára sa o tom presvedčili žiaci 2. ročníka na  predstavení s Lukášom Latinákom. Obľúbený slovenský herec, člen divadla Astorka Korzo ́90, Lukáš Latinák počas 90 minút priblížil žiakom čarovný svet poézie, ktorý im možno v dnešnej digitálnej a modernej dobe nie je až taký blízky. Vystúpenie jedného herca prinieslo okrem krásneho prednesu „povinnej poézie“ veľa podnetných momentov k zamysleniu. Pán Latinák ľahkým historickým prierezom priblížil žiakom nielen cestu k našej národnosti, ale aj náročný proces vedúci k súčasnej podobe spisovnej slovenčiny. Recitácie diel Slávy dcéra, Žltá ľalia či básní od J. Hollého a  J. Smreka sa prepájali s rôznymi ponaučeniami do života a alúziami na dnešnú dobu. Osobité spracovanie poézie, obohatené svojským humorom, bolo príjemným spestrením klasického vyučovania slovenčiny i dejepisu a zároveň malým krôčikom k budovaniu čitateľskej gramotnosti  našej mládeže.

     

    Mgr. Radka Šarvaicová

  • Členovia Ozbrojených síl SR na SZŠ Trnava

    21.02.2024 navštívili priestory Strednej zdravotníckej školy v Trnave členovia OS SR – čat. S. Kovalovská, štnrtm. J. Smutný, des. A. Vanyšev a p. Kopálová, žiakov 3. a 4. ročníka  oboznámili  so svojou náročnou a zaujímavou prácou – prácou zdravotníka vo vojenskej službe. Opísali žiakom postup, ako sa na Akadémiu ozbrojených síl generála M. R. Štefánika dostať a zároveň, na ktorých univerzitách majú možnosť študovať (Univerzita Karlova – Fakulta vojenského zdravotníctva, Univerzita obrany Brno a iné.). Prostredníctvom kazuistík skúseného zdravotníka získali naši štvrtáci a tretiaci predstavu o skutočnom geopolitickom dianí vo svete, napríklad o situácii v Afganistane, poľných nemocniciach a podobne. Na záver neopomenuli uviesť zaujímavé benefity i platové podmienky pre profesionálnych vojakov.

    Ďakujeme Vám za zaujímavé a inšpiratívne informácie. 😊

    Žiaci III. A SZŠ Trnava

  • Finančná olympiáda

    Aj tento školský rok mali žiaci SZŠ Trnava možnosť zapojiť sa do finančno-vedomostnej súťaže pre stredné školy FINANČNÁ OLYMPIÁDA(Zdroj: https://financnaolympiada.sk/#homepage)

    Prečo bolo výhodné sa zapojiť?

    1. Žiaci sa mohli otestovať a navzájom si porovnať svoje finančné vedomosti.

    2. Žiaci mohli získať atraktívne výhry pre seba aj pre školu.

    3. A hlavne mohli žiaci ďalej svoje finančné vedomosti budovať, nakoľko prvé kolo bolo online, dalo sa otvoriť viackrát a každý si takto mohol svoje vedomosti doplniť, aby bol čo najlepšie pripravený pre svet peňazí, ktorý nás obklopuje. Pretože byť finančne gramotný je dôležité pre každého z nás, každý z nás by sa mal čo najlepšie vedieť orientovať vo svete peňazí, a ak máme málo informácií z tejto oblasti, malo by byť v našom záujme získavať tieto informácie aj samostatne.

    Do online kola, ktoré trvalo do 2.2.2024, sa dobrovoľne zapojilo 11 žiakov našej školy, z toho 10 žiakov denného štúdia a dokonca 1 externý študent. Všetkým veľmi ďakujeme za snahu pracovať na sebe a aj reprezentovať svoju školu.

    Mgr. Eva Filipová

  • Valentínsky karneval

    Valentínskym karnevalom sme si spríjemnili deň 14. 2. 2024. Naša zdravotka bol krásne vyzdobená, hýrila farbami, všade samé srdiečka. Žiaci mohli prísť v tento deň do školy v maskách a počas prestávok sa zabaviť, zaspievať si a zatancovať. O to, aby mal tento deň sladkú príchuť, sa postarala Žiacka školská rada. Vyzdobila priestory školy, zabezpečila hudbu a pripravila aj občerstvenie. Kúpou valentínskych koláčikov za dobrovoľný príspevok sme podporili zbierku pre malého Viktorka. Vyzbierané peniažky v hodnote 265 eur sme venovali Viktorkovi a všetkým ďakujeme.

                                                                                                                        PharmDr. Katarína Ondrejkovič

  • Výchova k manželstvu a rodičovstvu

    21. februára  2024 sa v školskom internáte uskutočnila beseda pre žiakov 1. ročníka v rámci rodinnej výchovy s PhDr. Jankou Štefánikovou.

    Témou besedy bola výchova k manželstvu, rodičovstvu a etike intímnych vzťahov. Mladistvý vek sa často charakterizuje ako obdobie „zamilovanosti“, obdobie prvých lások, ktoré významne ovplyvňujú formovanie osobnosti mladého človeka.

    Otvorená komunikácia umožnila žiakom pochopiť pozitívne hodnoty priateľstva, lásky, manželstva, rodiny a zaujať správny postoj k otázkam súvisiacim so sexualitou.

    Mária Sumajová

    vedúca vychovávateľka ŠI

  • Školské kolo SOČ

    Dňa 20. februára 2024 sa na našej škole konalo školské kolo SOČ. Žiaci si tento rok vybrali na vypracovanie prác tieto odbory: Problematika voľného času, Biológia, Životné prostredie, geografia, geológia, Zdravotníctvo a farmakológia, História, filozofia a právne vedy, Pedagogika, psychológia, sociológia. Zúčastnilo sa ho 10 študentov z tried – II.C, II.E, III.C,  IV.C, IV G. Predsedom odbornej hodnotiacej komisie bola pani riaditeľka PhDr. Katarína Hrašnová, PhD., MPH. Ďalšími členmi komisie boli Mgr. Radoslava Šarvaicová, Mgr. Monika Sárková a Mgr. Alena Krištofovičová. Koordinátorkou SOČ bola PaedDr. Darina Hanáková, MPH. Konzultantmi odborných prác boli Mgr. Mária Nagyová, PharmDr. Katarína Ondrejkovič, PhDr. Lucia Richnáková, PhD. a PaedDr. Patrícia Petrová.  Porota si pozorne vypočula obhajoby študentských prác a určila nasledovné poradie:

    Odbor 04 Biológia

    1. m. Hana Glindová II.C – Odkiaľ pochádza citrusová vôňa

    Odbor 05 Životné prostredie, geografia, geológia

    1. m. Ema Kondllová  III.C – Ekologický prístup ženy

    Odbor 06 Zdravotníctvo a farmakológia

     1. m. Nina Madunická, Sofia Nikodemová  III.C–  Intolerancia a alergia na mliečne potraviny

     2. m. Pavol Podhradský IV.G – Vplyv otužovania na ľudský organizmus

     3. m. Anna Slobodová III.C – Využitie adaptogénov pri liečbe stresu

    Odbor 13 História, filozofia, právne vedy

    1. m. Emanuel Granec II.E  – Prenasledovanie Rudolfa Granca v období komunistickej neslobody

     Okrem ocenených študentov sa zapojil do súťaže aj Karolína Mareništiaková IV.G – Dopad tabakových výrobkov na ľudský organizmus, Lenka Kotianová IV.G – Vplyv fyzickej záťaže na vybrané biochemické parametre, Vanda Podracká III.C – Umelá krása 21. storočia verzus prirodzený krása.

     Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme za ich účasť a  blahoželáme k ich úspechom.  Postupujúcim študentom držíme päste v krajskej prehliadke SOČ, ktorá sa bude konať 22. marca 2024 na SOU obchodu a služieb v Galante.

    PaedDr. Darina Hanáková, MPH

  • ONEJ krajské kolo

    ONEJ krajské kolo

    Dňa 15.02.2024 sa žiačka lV. A triedy Sofia Maglocki zúčastnila Krajského kola olympiády v nemeckom jazyku, kde sa umiestnila na 3. mieste.Tešíme sa z jej úspechu a srdečne blahoželáme.

  • Učíme pre život

    Napísanie efektívneho životopisu a motivačného listu je kľúčovým krokom pri hľadaní práce. Na prvom dojme záleží a tieto dokumenty môžu rozhodnúť o tom, či budete vybraní na pohovor. 

    Chceme, aby naši žiaci boli pripravení na život, a preto sa snažíme na vyučovacích hodinách pracovať efektívne a spájať teóriu s praxou. Momentálne sa vyučovacie hodiny slovenského jazyka realizujú v odbornej učebni informatiky, v ktorej žiaci 1. ročníka odboru masér pracujú, prostredníctvom vytvorených šablón, na svojich životopisoch, motivačných listoch i žiadostiach o prijatie do zamestnania.

    Pomaly, ale isto, si zamestnávatelia začínajú uvedomovať, že vysokoškolský diplom a prestížne stáže nemusia vždy nutne znamenať, že našli správneho kandidáta. Namiesto toho sa čoraz viac zameriavajú na schopnosti a osobnosť uchádzača.

    Našich žiakov učíme byť vždy pripravení, aby mohli byť úspešní v profesionálnom živote.

                                                                                                          PhDr. Lucia Richnáková, PhD.

  • Zelený objektív

    V novembri – mesiaci fotografie bol výzvou na účasť odštartovaný 23. ročník súťaže Zelený objektív. Témou súťaže bol LES. Fotografie z lesného prostredia mali zachytiť vzťah človeka k lesu. Mohli tiež zobrazovať ľudí v lese, ich aktivity, prácu, oddych, a to ako v kladnom, tak aj v zápornom zmysle. Objektom záujmu súťažiacich mohol byť aj samotný les ako prírodná entita – buď ako celok, alebo v podobe zobrazenia jeho jednotlivých súčastí: živočíchov, drevín, rastlín, húb, lišajníkov a ostatných živých či neživých zložiek lesného ekosystému. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien sa uskutoční pri príležitosti prezentačnej výstavy v roku 2024 v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

    Do súťaže boli zaslané fotografie žiačok Viktórie Španárovej (IV. C) a Tamary Turazovej (I. C). Dievčatám ďakujeme za zapojenie sa do súťaže a držíme im palce!

    Mgr. Andrea Bajerová

  • Rozhodnutie

    7.2.2024 sa žiaci II. A  zúčastnili workshopu s názvom Rozhodnutie, ktorý pripravila organizácia Post Bellum. Témou workshopu je nútená migrácia, antisemitizmus a xenofóbia. Program ukazuje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, vzostup antisemitizmu, xenofóbie a neznášanlivosti v bývalom Československu. Žiaci sa oboznámili s témou migrácie z pohľadu jednotlivca, ktorý bol prinútený urobiť životné rozhodnutie opustiť alebo neopustiť domov.

    Workshop prispel k pochopeniu historických súvislostí a reálií, žiaci sa oboznámili s ľudskoprávnou problematikou. Súčasne pôsobí ako prevencia šikanovania a sociálno-patologických javov – xenofóbnych a rasistických postojov. Workshop pomocou zážitkového vyučovania, simulácie a hrania rolí prispel aj k rozvoju komunikačných a argumentačných zručností žiakov a ich kritického myslenia.

                                                                                       Mgr. Beáta Levčíková

  • CHO školské kolo

    V dňoch 1. a 2.2. 2024 sa uskutočnilo na SZŠ v Trnave školské kolo chemickej olympiády.

    V pre nás novej kategórii EF, určenej hlavne študentom odborných škôl s chemickým zameraním, sa s úlohami pasoval náš zanietený študent chémie Matej Pekarovič z II.C triedy.

    V prvý deň riešil teoretické úlohy z oblasti fyzikálnej chémie, biochémie a technológie. Na druhý deň si otestoval svoje vedomosti v praktických úlohách. Stal sa úspešným riešiteľom školského kola, k čomu mu blahoželáme a veríme v postup do kola celoslovenského.

    Mgr. Monika Sárková

  • „Koho sme stratili“

    Inštitút ľudských práv – Human Rights Institute zorganizoval celoslovenskú študentskú súťaž, ktorá je súčasťou medzinárodného projektu IPEH (Informal Participatory Education on Holocaust). Zámerom súťaže bolo zapojiť mladých ľudí do pripomínania si pamiatky obetí holokaustu a vzdelávať ich inkluzívnym spôsobom o smutnej etape našej histórie.

     

    Do súťaže sa zapojila aj naša talentovaná žiačka Karolína Šeborová z II. B triedy, ktorá namaľovala obraz pod názvom Dievčenské roky v tieni plynovej komory. Prostredníctvom svojho umeleckého cítenia Karolína vytvorila nevšedné výtvarné dielo znázorňujúce sestry, dievčatá, z prvého slovenského transportu do Osvienčimu. Osud sa kruto zahral s ich životom, pretože staršia Lea v koncentračnom tábore zomrela a mladšia Edita prežila. Karolínina maľba predstavuje súčasť mozaiky ľudských osudov našich dejín.

     

    Prosím, podporte Karolíninu maľbu na sociálnych sieťach lajkami a zdieľaním.

    Ďakujeme za spoluprácu.

     

    PhDr. Lucia Richnáková, PhD.

Novinky

Kontakt

  • STREDNÁ ZDRAVOTNÍCKA ŠKOLA
    Daxnerova 6
  • +421 33 5914133 - spojovateľka
    +421 33 5914140 - fax