Navigácia

  • Valentínsky karneval

    Valentínskym karnevalom sme si spríjemnili deň 14. 2. 2024. Naša zdravotka bol krásne vyzdobená, hýrila farbami, všade samé srdiečka. Žiaci mohli prísť v tento deň do školy v maskách a počas prestávok sa zabaviť, zaspievať si a zatancovať. O to, aby mal tento deň sladkú príchuť, sa postarala Žiacka školská rada. Vyzdobila priestory školy, zabezpečila hudbu a pripravila aj občerstvenie. Kúpou valentínskych koláčikov za dobrovoľný príspevok sme podporili zbierku pre malého Viktorka. Vyzbierané peniažky v hodnote 265 eur sme venovali Viktorkovi a všetkým ďakujeme.

                                                                                                                        PharmDr. Katarína Ondrejkovič

  • Výchova k manželstvu a rodičovstvu

    21. februára  2024 sa v školskom internáte uskutočnila beseda pre žiakov 1. ročníka v rámci rodinnej výchovy s PhDr. Jankou Štefánikovou.

    Témou besedy bola výchova k manželstvu, rodičovstvu a etike intímnych vzťahov. Mladistvý vek sa často charakterizuje ako obdobie „zamilovanosti“, obdobie prvých lások, ktoré významne ovplyvňujú formovanie osobnosti mladého človeka.

    Otvorená komunikácia umožnila žiakom pochopiť pozitívne hodnoty priateľstva, lásky, manželstva, rodiny a zaujať správny postoj k otázkam súvisiacim so sexualitou.

    Mária Sumajová

    vedúca vychovávateľka ŠI

  • Školské kolo SOČ

    Dňa 20. februára 2024 sa na našej škole konalo školské kolo SOČ. Žiaci si tento rok vybrali na vypracovanie prác tieto odbory: Problematika voľného času, Biológia, Životné prostredie, geografia, geológia, Zdravotníctvo a farmakológia, História, filozofia a právne vedy, Pedagogika, psychológia, sociológia. Zúčastnilo sa ho 10 študentov z tried – II.C, II.E, III.C,  IV.C, IV G. Predsedom odbornej hodnotiacej komisie bola pani riaditeľka PhDr. Katarína Hrašnová, PhD., MPH. Ďalšími členmi komisie boli Mgr. Radoslava Šarvaicová, Mgr. Monika Sárková a Mgr. Alena Krištofovičová. Koordinátorkou SOČ bola PaedDr. Darina Hanáková, MPH. Konzultantmi odborných prác boli Mgr. Mária Nagyová, PharmDr. Katarína Ondrejkovič, PhDr. Lucia Richnáková, PhD. a PaedDr. Patrícia Petrová.  Porota si pozorne vypočula obhajoby študentských prác a určila nasledovné poradie:

    Odbor 04 Biológia

    1. m. Hana Glindová II.C – Odkiaľ pochádza citrusová vôňa

    Odbor 05 Životné prostredie, geografia, geológia

    1. m. Ema Kondllová  III.C – Ekologický prístup ženy

    Odbor 06 Zdravotníctvo a farmakológia

     1. m. Nina Madunická, Sofia Nikodemová  III.C–  Intolerancia a alergia na mliečne potraviny

     2. m. Pavol Podhradský IV.G – Vplyv otužovania na ľudský organizmus

     3. m. Anna Slobodová III.C – Využitie adaptogénov pri liečbe stresu

    Odbor 13 História, filozofia, právne vedy

    1. m. Emanuel Granec II.E  – Prenasledovanie Rudolfa Granca v období komunistickej neslobody

     Okrem ocenených študentov sa zapojil do súťaže aj Karolína Mareništiaková IV.G – Dopad tabakových výrobkov na ľudský organizmus, Lenka Kotianová IV.G – Vplyv fyzickej záťaže na vybrané biochemické parametre, Vanda Podracká III.C – Umelá krása 21. storočia verzus prirodzený krása.

     Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme za ich účasť a  blahoželáme k ich úspechom.  Postupujúcim študentom držíme päste v krajskej prehliadke SOČ, ktorá sa bude konať 22. marca 2024 na SOU obchodu a služieb v Galante.

    PaedDr. Darina Hanáková, MPH

  • ONEJ krajské kolo

    ONEJ krajské kolo

    Dňa 15.02.2024 sa žiačka lV. A triedy Sofia Maglocki zúčastnila Krajského kola olympiády v nemeckom jazyku, kde sa umiestnila na 3. mieste.Tešíme sa z jej úspechu a srdečne blahoželáme.

  • Učíme pre život

    Napísanie efektívneho životopisu a motivačného listu je kľúčovým krokom pri hľadaní práce. Na prvom dojme záleží a tieto dokumenty môžu rozhodnúť o tom, či budete vybraní na pohovor. 

    Chceme, aby naši žiaci boli pripravení na život, a preto sa snažíme na vyučovacích hodinách pracovať efektívne a spájať teóriu s praxou. Momentálne sa vyučovacie hodiny slovenského jazyka realizujú v odbornej učebni informatiky, v ktorej žiaci 1. ročníka odboru masér pracujú, prostredníctvom vytvorených šablón, na svojich životopisoch, motivačných listoch i žiadostiach o prijatie do zamestnania.

    Pomaly, ale isto, si zamestnávatelia začínajú uvedomovať, že vysokoškolský diplom a prestížne stáže nemusia vždy nutne znamenať, že našli správneho kandidáta. Namiesto toho sa čoraz viac zameriavajú na schopnosti a osobnosť uchádzača.

    Našich žiakov učíme byť vždy pripravení, aby mohli byť úspešní v profesionálnom živote.

                                                                                                          PhDr. Lucia Richnáková, PhD.

  • Zelený objektív

    V novembri – mesiaci fotografie bol výzvou na účasť odštartovaný 23. ročník súťaže Zelený objektív. Témou súťaže bol LES. Fotografie z lesného prostredia mali zachytiť vzťah človeka k lesu. Mohli tiež zobrazovať ľudí v lese, ich aktivity, prácu, oddych, a to ako v kladnom, tak aj v zápornom zmysle. Objektom záujmu súťažiacich mohol byť aj samotný les ako prírodná entita – buď ako celok, alebo v podobe zobrazenia jeho jednotlivých súčastí: živočíchov, drevín, rastlín, húb, lišajníkov a ostatných živých či neživých zložiek lesného ekosystému. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien sa uskutoční pri príležitosti prezentačnej výstavy v roku 2024 v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

    Do súťaže boli zaslané fotografie žiačok Viktórie Španárovej (IV. C) a Tamary Turazovej (I. C). Dievčatám ďakujeme za zapojenie sa do súťaže a držíme im palce!

    Mgr. Andrea Bajerová

  • Rozhodnutie

    7.2.2024 sa žiaci II. A  zúčastnili workshopu s názvom Rozhodnutie, ktorý pripravila organizácia Post Bellum. Témou workshopu je nútená migrácia, antisemitizmus a xenofóbia. Program ukazuje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, vzostup antisemitizmu, xenofóbie a neznášanlivosti v bývalom Československu. Žiaci sa oboznámili s témou migrácie z pohľadu jednotlivca, ktorý bol prinútený urobiť životné rozhodnutie opustiť alebo neopustiť domov.

    Workshop prispel k pochopeniu historických súvislostí a reálií, žiaci sa oboznámili s ľudskoprávnou problematikou. Súčasne pôsobí ako prevencia šikanovania a sociálno-patologických javov – xenofóbnych a rasistických postojov. Workshop pomocou zážitkového vyučovania, simulácie a hrania rolí prispel aj k rozvoju komunikačných a argumentačných zručností žiakov a ich kritického myslenia.

                                                                                       Mgr. Beáta Levčíková

  • CHO školské kolo

    V dňoch 1. a 2.2. 2024 sa uskutočnilo na SZŠ v Trnave školské kolo chemickej olympiády.

    V pre nás novej kategórii EF, určenej hlavne študentom odborných škôl s chemickým zameraním, sa s úlohami pasoval náš zanietený študent chémie Matej Pekarovič z II.C triedy.

    V prvý deň riešil teoretické úlohy z oblasti fyzikálnej chémie, biochémie a technológie. Na druhý deň si otestoval svoje vedomosti v praktických úlohách. Stal sa úspešným riešiteľom školského kola, k čomu mu blahoželáme a veríme v postup do kola celoslovenského.

    Mgr. Monika Sárková

  • „Koho sme stratili“

    Inštitút ľudských práv – Human Rights Institute zorganizoval celoslovenskú študentskú súťaž, ktorá je súčasťou medzinárodného projektu IPEH (Informal Participatory Education on Holocaust). Zámerom súťaže bolo zapojiť mladých ľudí do pripomínania si pamiatky obetí holokaustu a vzdelávať ich inkluzívnym spôsobom o smutnej etape našej histórie.

     

    Do súťaže sa zapojila aj naša talentovaná žiačka Karolína Šeborová z II. B triedy, ktorá namaľovala obraz pod názvom Dievčenské roky v tieni plynovej komory. Prostredníctvom svojho umeleckého cítenia Karolína vytvorila nevšedné výtvarné dielo znázorňujúce sestry, dievčatá, z prvého slovenského transportu do Osvienčimu. Osud sa kruto zahral s ich životom, pretože staršia Lea v koncentračnom tábore zomrela a mladšia Edita prežila. Karolínina maľba predstavuje súčasť mozaiky ľudských osudov našich dejín.

     

    Prosím, podporte Karolíninu maľbu na sociálnych sieťach lajkami a zdieľaním.

    Ďakujeme za spoluprácu.

     

    PhDr. Lucia Richnáková, PhD.

  • Okresné kolo ONEJ

    Dňa 24.11.2023 sa na našej škole konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Prvé miesto vyhrala Sofia Maglocki zo IV. A. Postúpila do okresného kola. Okresné kolo sa konalo 18.01.2024, kde Sofia Maglocki vo svojej kategórii vyhrala. Blahoželáme!

    Mgr. Lucia Áčová

  • Exkurzia darcovského centra a krvnej banky NsP Sv. Lukáša Galanta.

    Darovanie krvi - Dar, ktorý môže zachrániť život.

     

                Prednedávnom sme mali výnimočnú príležitosť navštíviť darcovské centrum a krvnú banku nemocnice Galanta. Táto exkurzia nás oboznámila s dôležitosťou darovania krvi a vytvorila v nás hlboké povedomie o tom, ako jednoduchý akt môže mať obrovský význam pre životy druhých.

                Darcovské centrum je miesto, kde sa zhromažďuje a spracováva darovaná krv. Prechádza určitými procesmi, aby sa ako výsledný produkt, mohla ďalej použiť na terapiu pacientov, ktorí ju potrebujú. Hneď po príchode sme boli prijatí odborným personálom, ktorí nás viedol celým procesom darovania až po spracovanie, či uchovávanie krvi.

                Mali sme možnosť vidieť celý postup - od registrácie a vyplnenia potrebných formulárov, kontrola a vyšetrenie u príslušnéj lekárky, až po samotný proces odoberania krvi. Boli sme ohromení tým, ako darcovia krvi a lekári pracujú ruka v ruke, aby zabezpečili bezpečné a úspešné darovanie. Ich profesionalita a záväzok boli nespochybniteľné.

                Dozvedeli sme sa veľa nových informácii o procese spracovania krvi, oddeľovania konkrétnych krvných elementov potrebných pre pacienta, až po ich transport a následné podanie pacientovi či uchovávanie krvi po určitú časovú dobu. 

                Členovia laboratória nám venovali svoj čas a odpovedali na všetky naše otázky.

    Sme veľmi vďační za príležitosť vidieť, ako  darovanie ako také prebieha, čo všetko mu predchádza a akým dôležitým faktorom je pre záchranu ľudského života.

     

      13.12.2023      Lenka Kotianová, IV.G

  • 2. miesto pre našu Zdravotku

    Vďaka súťažnému videu, ktoré pripravili žiaci  z II. F odboru DFT    a lajkom našich sledovateľov, sme mali možnosť 7.12. 2023 zúčastniť sa krásneho podujatia organizovaného NA SAAIC, na ktorom sme si prevzali ocenenie z rúk výkonného riaditeľa agentúry SAAIC.

    Slávnostné ocenenie prebiehalo  v troch iniciatívach Európskej komisie:

     - Európska cena za inovatívne vzdelávanie - EITA
     - Európska značka pre jazyky
     - Národná súťaž moje zručnosti, môj talent prebiehal v Primaciálnom paláci v Bratislave.

    Naši žiaci spolu s učiteľmi z každej predmetovej komisie - ošetrovateľstvo, farmaceutický laborant, masér, diplomovaný fyzioterapeut a zdravotnícky laborant pripravili svoje dvojminútové videá. Škola mohla nominovať iba jedno súťažné video, preto nebolo jednoduché pre našich pedagógov – komisiu spolu s vedením  školy - vybrať to naj naj video, ktoré nás na sociálnych sieťach bude reprezentovať.

    Fyzioterapeuti 2. roč. nám to “vyhrali”  a následne  vox populi – hlas verejnosti nás postupne posunul až na 2. miesto. Od prvého miesta nás delilo asi 40 hlasov.

    Ocenenie boli prevziať samotní žiaci, tr. uč. P.  Pristach a koordinátor projektov školy.

    JU, január 2024

  • Zdravotka zahviezdila

    Krásnu atmosféru adventného koncertu a slávnostnej atmosféry v súvislosti s oceňovaním si vychutnali   aj žiaci z 2. C, ktorí vynaložili svoje úsilie a  energiu pri tvorbe videa za študijný odbor FL.

    V individuálnej časti národnej súťaže Moje zručnosti, môj talent vyhlásenou NA SAAIC sa žiačka VERONIKA z 2. C dostala so svojím videopríbehom medzi päť najlepších z individuálne zdieľané príbehy cez sociálne siete.

    Našu žiačku ocenila NA programu Erasmus+ darčekmi, ktoré stihli prísť ešte koncom kalendárneho roka 2023. Ocenenie si zaslúžia aj Barborka a Milan, spolužiaci, ktorí Veronike pomáhali videopríbeh vytvoriť.
    Veríme, že o týchto šikovných žiakoch z 2.C budeme písať, ale aj zdieľať na sociálnych sieťach našej Zdravotky ešte veľa zaujímavých správ.

    Tr. uč. Katarína Ondrejkovič môže byť pyšná, ale zároveň bude určite v ďalšom období štúdia pre svojich žiakov naďalej inšpiratívna.

     

    JU, január 2024

  • 30. 12. 2023

    Aktualizovali sme modul Erasmus+ 2023-2024 KA1

  • 30. 12. 2023

    Aktualizovali sme modul Hosťujeme

  • Exkurzia ZL

    Žiaci 3. G sa 19.12. 2023 zúčastnili exkurzie skriningového centra v Banskej Bystrici. V centre sa od 1.1. 2024 dude diagnostikovať 25 dedičných ochorení u novorodencov zo suchej kvapky krvi. Žiaci videli krásne, moderne zariadené laboratóriá. Pani PhDr. Ing. Zuzana Mydlová, PhD. žiakom na vysokej úrovni vysvetlila prácu v laboratóriu. Žiaci mali z exkurzie veľký zážitok a odmenou boli vianočné trhy na námestí.

  • Bojujeme so šikanou v podobe prevencie

    Šikana je závažný jav, ktorý má zásadne negatívny vplyv a objavuje sa vo väčšine spoločenských sfér – v školách, na pracoviskách či v rodinných vzťahoch.

    Pôvod pojmu šikanovanie možno nájsť vo francúzskom slove chicane, ktoré sa prekladá ako ubližovanie. V praxi znamená opakované poškodzovanie nejakého jedinca (alebo viacerých jedincov), ktorý sa nevie alebo nemôže brániť.

    Šikana v školskom prostredí nepadá z neba, ale dozrieva – má počiatočné fázy, keď agresor skúša, ktoré dieťa dokáže ovládať, skúša zastrašovať a presadzovať sa na úkor iných rovesníkov.

    V rámci prevencie šikany sa organizujú nielen pravidelné triednické hodiny, ale aj spolupráca s pracovníkmi školského podporného tímu. Aj v tomto predvianočnom čase neberieme problematiku šikany na ľahkú váhu a venujeme jej náležitú pozornosť. Každá trieda našej školy sa mesiaci december 2023 spolu so svojou triednou profesorkou zapojila do prevencie pred šikanou rôznymi metódami a formami práce.

    Trieda II. B pod vedením triednej profesorky PhDr. Jany Štefánikovej pristúpila k prevencii problematiky šikany netradične, v podobe rovesníckeho vzdelávania, počas ktorého Vanessa Vančová, žiačka II. B triedy, pútavým spôsobom odprezentovala spomínanú problematiku, pričom sa zamerala aj na kyberšikanu. Následne sa zrealizovala diskusia, v priebehu ktorej si žiaci uvedomili, že sú súčasťou zdravého a súdržného kolektívu bez šikany.

     

    PhDr. Lucia Richnáková, PhD

  • ADVENTNÝ KOLÁČIK 2023

    Žiacka školská rada sa v tomto kalendárnom roku rozlúčila svojou poslednou bodkou ADVENTNÝ KOLÁČIK. 18. 12. 2023 sme mali možnosť si za dobrovoľný príspevok (bude použitý na podporu komunitného života žiakov našej školy) zakúpiť rôzne pochutiny, ktoré k Vianociam patria.

    Okrem tradičných suchých koláčikov od Emanuela z II. E zahviezdil najmä krásny ružový „punčák“ od Karolíny z II. B. Karolína z II. C, pripravila úžasné wafle, podávané so šľahačkou, posýpkou a toppingom. Kto mal chuť na slané, mohol ochutnať pôsobivý stromček z lístkového cesta, ktorý mal na špici umiestnenú hviezdičku zo syra. Veľmi precízna práca Peťa z II. B.

    Počas prestávok zneli z reproduktora vianočné piesne a žiaci sa snažili atmosféru ozvláštniť aj vlastným autentickým spevom.

    Žiacka školská rada ocenila túto zábavnú časť a víťazi speváckej súťaže získali ocenenia (poukážky do laserareny a kaviarne).

    Aký by to bol predvianočný čas bez horúceho nápoja? K dispozícii bol PUNČ ŽIACKEJ RADY pripravený Ashley a Barbie z II. G alebo horúca čokoláda so šľahačkou od už spomínaného Peťa.

    Zabával nás s mikrofónom v ruke Nikolas z I. A, ktorý ADVENTNÝ KOLÁČIK moderoval a zisťoval vianočné pocity a očakávania od zaskočených žiakov prechádzajúcich náhodne okolo.

    Sme radi, že sa všetky odbory prepojili a zabavili sa. Dovolíme si tvrdiť, že komunitný život našej školy sa aj vďaka aktivitám Žiackej školskej rady posilňuje a neustále zlepšuje.

  • Vianočné dni zdravia TT SK 2023

    V dňoch 12. a 13. decembra 2023 sa už tradične uskutočnili VIANOČNÉ DNI ZDRAVIA pre zamestnancov TTSK. Šikovní žiaci Strednej zdravotníckej školy v Trnave ukázali svoje zručnosti. Maséri realizovali obľúbené masáže rúk a šije. Naše praktické sestry sa venovali prevencii, monitorovali zamestnancom krvný tlak, BMI a glykémiu. Farmaceutickí laboranti namiešali a pripravili krásne voňajúci vianočný čaj. Okrem toho prezentovali účinky tekutého parafínu v starostlivosti o pokožku rúk. V uponáhľanom predvianočnom období sa na TTSK vďaka zdravoťákom podarilo na chvíľku zastaviť čas a relaxovať.

                                                                                                            PharmDr. Katarína Ondrejkovič

  • Vianočný bazár 2023

    Dňa 13.12. 2023 sa uskutočnil každoročný Vianočný bazár organizovaný sekciou cudzích jazykov. Počas dopoludnia si mohli žiaci aj učitelia kúpiť koláčik, vianočný punč či horúcu čokoládu za dobrovoľný príspevok. Výťažok z bazára venuje Stredná zdravotnícka škola zvieraciemu útulku v Trnave. Okrem toho si mohli žiaci zasúťažiť v zdravotníckom aj farmaceutickom kvíze, vyskúšať poraziť našich majstrov v piškvorkách a precvičiť si jazykolamy v anglickom jazyku. Žiaci 1.C a 4.B spestrili program speváckym vystúpením s vianočnými koledami. Ďakujeme všetkým za pomoc, koláčiky a výbornú náladu.

                                                                                                                       Mgr. Silvia Jezerská

Novinky

Kontakt

  • STREDNÁ ZDRAVOTNÍCKA ŠKOLA
    Daxnerova 6
  • +421 33 5914133 - spojovateľka
    +421 33 5914140 - fax