Navigácia

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Darujte 2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia SZŠ,

    obraciame sa na Vás s prosbou, aby ste podporili

    vzdelávanie poskytované našou školou a to prostredníctvom občianskeho združenia:

                          Rodičovské združenie pri SZŠ Trnava so sídlom SZŠ, Daxnerova 6, 917 92 Trnava

    IČO: 45014396

     

    V prípade, že sa rozhodnete darovať 2% zo zaplatenej dane za rok 2023 nášmu RZ, je potrebné dať tlačivá potvrdiť svojmu zamestnávateľovi a tieto následne odovzdať na Daňovom úrade prislúchajúcom miestu bydliska.

    SZČO môžu poukázať 2% prostredníctvom podaného daňového priznania.

    V prílohe nájdete tlačivá k poukázaniu 2% z daní.

    ĎAKUJEME, ŽE STE SA ROZHODLI PRE NÁS.

    VAŠE 2% Z DANÍ BUDÚ POUŽITÉ NA SKVALITNENIE VZDELÁVANIA.

     

    vyhlasenie_dane_2023.pdf

    potvrdenie_o_zaplateni_dane_2023.pdf

     

  • DofE č. 2

  • Ako nám bolo v Dubline

    Dňa 18. 3. a 21. 03. 2024 sme mali možnosť informovať študentov tried III.B, II.B  II.E, III. E a III. G o našich skúsenostiach a zážitkoch počas odbornej mobility v rámci programu Erasmus+ v írskom Dubline. Cieľom prezentácie bolo poskytnúť dôležité informácie týkajúce sa požiadaviek na prijatie do programu, zdieľať poznatky a zážitky získané počas pobytu v zahraničí.
    Prezentácia sa začala predstavením programu Erasmus+, možnosťami zapojiť sa do mobilít v rámci celej Európy a jeho významu pri podpore medzinárodnej spolupráce. Informovali sme o výhodách účasti na mobilite, pričom sme zdôraznili príležitosti na osobný rast, kultúrne a akademické obohatenie. Po úvode sme pristúpili k odovzdávaniu základných informácií o podmienkach prijatia do programu Erasmus+ mobility. To zahŕňa akademické požiadavky, postupy podávania žiadostí a termíny. Zabezpečili sme jasnosť a stručnosť pri vysvetľovaní každého aspektu,  odpovedali  sme na rôzne otázky študentov. V neposlednom rade sme opísali naše zážitky s pracovníkmi a klientami centier, v ktorých sme vykonávali odbornú prax a naše zážitky počas voľnočasových aktivít v Dubline.

    Martina Babicová. Martin  Lysý IV. A

    Dominika Denkóciová a Filip Žigray IV.B

  • Krajské kolo SOČ

    Dňa 22.3. 2024 sa uskutočnilo Krajské kolo SOČ na SOŠ obchodu a služieb v Galante. Naši žiaci boli úspešní a získali v silnej konkurencii takéto umiestnenia:

    Odbor 05 Životné prostredie, geografia, geológia

    1. miesto- Ema Kondllová, III. C

    Odbor 06 Zdravotníctvo a farmakológia

    1. miesto- Nina Madunická, Sofia Nikodemová, III. C
    2. miesto- Pavol Podhradský, IV. G

    Odbor 13 História, filozofia, právne vedy

    1. miesto- Emanuel Granec, II. E

    Všetci postupujú na Celoslovenskú prehliadku SOČ, ktoré sa bude konať 24.-26.4.2024 v Nitre. Budeme im aj v tomto kole držať päste.

  • Metodický deň

    Metodický deň pre učiteľov profesijných predmetov v študijnom odbore masér sa konal vo štvrtok 21. 3. 2024 v SZŠ Trnava. Zameraný bol na tematický celok – Lávové kamene, ktorý bol pridaný do inovovaného ŠVP daného študijného odboru. Pracovného stretnutia sa zúčastnili učitelia zo 14 zdravotníckych škôl z celého Slovenska. Vyučujúce našej školy odprezentovali uvedenú tému aj s praktickými ukážkami. Účastníci si vzájomne prediskutovali skúsenosti, podmienky a spôsoby aplikácie lávových kameňov, doplnili a navrhli možnosti zapracovania do praktických a teoretických maturitných otázok. Celý priebeh metodického dňa sa niesol v priateľskej a kooperujúcej atmosfére.

  • Svetový deň vody 22. marec 2024

    Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou. Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni.

    Na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov hlavnou témou pre rok 2024 stala téma „Voda pre mier“. Toto motto sa snaží  poukázať, ako voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. Keď je voda vzácna alebo znečistená, alebo keď ľudia nemajú rovnaký alebo žiadny prístup, medzi komunitami a krajinami môže narásť napätie.

    Ľudia si začali viac uvedomovať, že pitná voda sa stáva stále vzácnejšou a začína jej byť nedostatok. Voda má oveľa väčšiu hodnotu, než je jej cena. Má obrovský význam  pre naše domácnosti, jedlo, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku a integritu nášho životného prostredie. Voda je konečný nenahraditeľný zdroj, ktorý je treba chrániť a rozumne s ním nakladať.

    Na našej škole si každoročne tento deň pripomíname rôznymi aktivitami, nakoľko táto vzácna tekutina, je na mnohých miestach sveta už vzácnosť. Treba si uvedomiť, že zdroje vody sú vyčerpateľné a nemyslieť iba na čas, ktorý je teraz, ale čo bude o pár rokov. Našich žiakov sa snažíme podnecovať k zodpovednosti voči VODE, aby ju nebrali ako samozrejmosť a neplytvali ňou.  Pozreli si krátke video, diskutovali o znečisťovaní vody a hlavne o potrebe chrániť tento životne dôležitý zdroj. Voda je život. Chráňme ju!

     

     Mgr. Andrea Bajerová a Mgr. Monika Sárková

  • Zbierka Hodina deťom

    Nadácia pre deti Slovenska už 25 rokov organizuje celoslovenskú verejnú zbierku Hodina deťom, ktorá sa zameriava cielene na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom.

    Na Slovensku je v súčasnosti takmer 150-tisíc rodičov, ktorí vychovávajú svoje deti ako samoživitelia. Celkový počet detí v týchto rodinách predstavuje viac ako 200-tisíc. Za posledných 8 rokov sa riziko prepadu do chudoby týchto rodín zvýšilo najviac v celej EÚ.

    Do celoslovenskej zbierky sa v tomto školskom roku zapojila aj naša škola.

    Vybraní žiaci z II. B a III. B triedy sa dňa 21. marca – na Medzinárodný deň jednorodičov, vybrali ako dobrovoľníci do ulíc mesta Trnava, aby s logom verejnej zbierky, ktorá sa nachádzala na pokladničke, oslovili občanov.

    Mnohí ľudia pri pohľade na logo zbierky nezostali ľahostajní a finančne podporili zbierku, za čo im patrí vďaka. Žiakom sa podarilo vyzbierať krásnu sumu v hodnote 1 030 €.

    Všetci vieme pomôcť svojím kúskom, hoci i len zmenou postoja k tomu, aby sme boli prajnejšou spoločnosťou pre každého.

     

                                                                                                PhDr. Jana Štefániková

  • Prijali sme ponožkovú výzvu

    21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu. Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme vyjadrili  obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Dali sme najavo, že inklúzia pre nás nie je cudzí pojem nielen zapojením sa do ponožkovej výzvy, ale aj diskusiou o náročnom živote rodín, starajúcich sa o „celoživotné deti“.  Tieto Božie deti, ako ich nazval Milan Rúfus, sú čisté, pravdovravné, vedia sa neuveriteľne radovať, ale aj intenzívne smútiť, nepoznajú závisť, nevraživosť a rôzne negatívne prejavy, s ktorými sa v spoločnosti stretávame. Je potrebné si uvedomovať túžbu ľudí s DS milovať, športovať, študovať, pracovať, hrať divadlo, jednoducho žiť naplno. Mnohí ľudia s touto diagnózou pracujú v zariadeniach sociálnych služieb alebo dokonca v nemocniciach. Môžu robiť sanitárov, opatrovateľov, vrátnikov, čašníkov, cukrárov či pomocníkov v kuchyni, môžu byť hercami.

    Každý z nás môže búrať predsudky a pomôcť, aby aj oni mohli uskutočniť svoje sny a žiť plnohodnotný život. Možno bude stačiť, ak ich prijmeme s prirodzenosťou a oni nám to s láskou vrátia. Je to základ inkluzívnej spoločnosti.

    Mgr. Radka Šarvaicov

  • Školské kolo súťaže PP

    Dňa 20.3.2024 sa žiaci strednej zdravotníckej školy zúčastnili súťaže prvej pomoci. Súťažilo 33 žiakov z nasledujúcich tried: 2.A, 2.B, 2.G, 3.A a 3.B. Hlavnými organizátormi súťaže sú Mgr. Tomašovičová Martina, Mgr. Nyulassyová Juliana a Mgr. Nemčeková Martina.Žiaci si mohli preveriť svoje teoretické vedomosti, ktoré využili do praktickej zručnosti pri modelových situáciách. Jedným zo stanovíšť bol aj test, kde si žiaci mohli overiť svoje vedomosti z teórie prvej pomoci. Po vyhodnotení súťaže skončilo na 3. mieste družstvo číslo 8 Kristína Jarábková, Viktória Nagyová a Barbora Lesniewska z 2.G. Na 2.mieste sa umiestnilo družstvo číslo 11 Peter Šulko,Kamila Alžbeta Poláková a Emma Pekarovičová z 2.B. A na 1. mieste sa umiestnilo družstvo číslo 7 Lucia Hlaváčová,Katarína Klampárová a Dorota Fraňová z 2.B. Gratulujeme víťazom a ďakujeme všetkým za účasť.

  • Svetový deň vody

  • Volejbalový MIX

    Dňa 19.3.2024 sa uskutočnil na našej „Zdravotke“ Volejbalový MIX turnaj o Majstra okresu. S obrovským rešpektom sme nastupovali na prvý zápas, ktorý sme nakoniec dotiahli do víťazného konca. V druhom zápase sa vážne zranil náš vynikajúci smečiar Peter Kudlík a turnaj sa preňho skončil. Naša trénerka pani profesorka Zuzana Lieskovská nás neskutočne vybičovala a zápas sme  vyhrali !pre Peťa!“. Ani vo sne by nám nenapadlo, že nakoniec budeme hrať o zlato. Vo finále sme ťahali za kratší koniec proti volejbalistkám zo Športovej školy. Získali sme pre nás tradičné druhé miesto. Na ihrisku bojovali : Vincent Grüber, Sandra Holičová, Bianka Húšťavová, Martina Chnápková, Dagmar Jančová, Peter Kudlík, Lara Mandáková, Anna Slobodová. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej „Zdravotky“

  • Okresné kolo CHO kat. D pre okres Trnava

    Chemická olympiáda má na Slovensku bohatú históriu. Prebieha od roku 1963. V školskom roku 2023/2024 sa uskutočňuje už jubilejný 60-ty ročník.

    Vo štvrtok 14. marca 2024 sme na Strednej zdravotníckej škole v Trnave zorganizovali okresné kolo Chemickej olympiády kategórie D pre okres Trnava. Olympiády sa zúčastnilo 20 žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Úspešní riešitelia školského kola ChO si zmerali svoje sily v chemickom laboratóriu pri plnení praktických úloh i pri riešení teoretických zadaní. Témami kategórie D aj tento rok boli základy chémiechemické názvoslovieklasifikácia chemických reakcií základné chemické výpočty. K týmto tradičným témam sa v tomto ročníku ChO pridali prvky horčík a vápnik.

    Mgr. Andrea Bajerová

  • Kvetmi proti diskriminácii

    Naša škola sa tento rok prvýkrát zapojila do projektu Krókus, organizovanom Múzeom židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou Holocaust Education Ireland, ktorá sa zaoberá témou výučby a vzdelávania o holokauste. Jeho cieľom je pripomenúť si osudy jeden a pol milióna detí – obetí holokaustu. Na ich počesť naši žiaci pod vedením pani profesorky Kataríny Ondrejkovič ešte v zime zasadili cibuľky žltých krókusov, symbolov Dávidovej hviezdy, ktorú museli nosiť (nielen) deti počas obdobia nacistických perzekúcií. Hoci tento rok svoje nesmelé hlávky vystrčilo len zopár žltých odvážlivcov, veríme, že ich symbolika bude o to cennejšia, pretože nebezpečenstvo predsudkov, diskriminácie a prenasledovania kvôli náboženskému presvedčeniu, rasovej príslušnosti či príslušnosti k iným menšinám, je, žiaľ, aktuálne i dnes.

    Účasť na projekte je ďalší spôsob, ako u mladých ľudí môžeme posilniť vedomosti o problematike holokaustu, získané na klasickom vyučovaní. Zároveň tak zvyšujeme ich povedomie o dôležitosti tolerancie, rešpektu, ale aj záujmu o to, čo sa dialo a deje okolo nás. 

    Neostávajme ticho v nádeji, že stačí prikrčiť sa a ono to prejde.

    Mgr. Radka Šarvaicová

  • Tanečná výzva, zapoj sa aj ty!

    Šťastné ústa sú ... šťastné telo !

    Blíži sa Svetový deň ústneho zdravia (WOHD), ktorý je vyhlásený Svetovou federáciou zubných lekárov na deň 20. marec.

    Môžete byť zdraví bez zdravej ústnej dutiny? Určite nie. Ústne zdravie zohráva významnú úlohu pri udržiavaní zdravého tela a celkového zdravia. Existuje mnoho spôsobov, ako sa i naša škola môže zapojiť do iniciatívy a zvýšiť povedomie o dôležitom spojení medzi zdravím ústnej dutiny a všeobecným zdravím človeka.

    Spoločne motivujme a edukujme ľudí, už od predškolského veku, aby si vážili svoje ústa, zuby a starali sa o ne, pretože „ šťastné ústa sú ...  šťastné telo“ – to je tohtoročná téma kampane.

    Žiačky triedy II. A sa v tento deň zúčastnia rozbehnutej aktivity projektu Zdravé zúbky v MŠ Spartakovská 10 v Trnave, kde okrem intervencií a edukačných postupov k prevencii ústneho zdravia natočia aj veselé video pri čistení zúbkov s obľúbenou piesňou. 

    Vo vestibule školy bude sprístupnený baner s edukačnými materiálmi pre žiakov našej školy.

    Zároveň tu máme výzvu pre našich žiakov – zapojte sa do výzvy maskota ústneho zdravia Toothieho: „Čisti si zuby a tancuj, ako keď sa nikto nepozerá !“ 

    Váš deň môže začínať a končiť skladbou, ktorú milujete a tanečnými pohybmi, ktoré vám prinášajú pocit šťastia. Môže sa zapojiť ktokoľvek, jednotlivec alebo skupina, natočiť si k uvedenej  dentálno – tanečnej výzve krátke video  a poslať ho do 21.3. učiteľke Mgr. Zuzane Fűlőpovej. Víťazné video vyberie komisia učiteliek profesijných predmetov ošetrovateľstva,  bude odmenené a súčasne tak prispejete k prevencii ústneho zdravia, ktorá je kľúčová ...

  • 60. ročník Celoštátneho kola CHO kategórie EF

    V dňoch 6.- 9.3.2024 som sa zúčastnil celoštátneho kola chemickej olympiády EF kategórie v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Jubilejný 60. ročník tejto súťaže hodnotím veľmi pozitívne. Napriek zložitosti úloh nebola medzi nami súťažiacimi vôbec napätá situácia, a to aj vďaka ústretovému odbornému dozoru.

    Úlohy z teórie boli organizované počas 3 hodinového intervalu a boli koncipované zo štyroch oblastí: fyzikálna chémia, organická chémia, biochémia a doplnkové úlohy, ktoré boli spojené i s praktickými úlohami na nasledujúci deň. Tie obsahovali napr. štandardizáciu odmerných roztokov, pokročilú ionexovú chromatografiu, chelátometrické titrácie a prácu s pH metrami. Na celú prax bol vyhradený čas 5 hodín a 30 minút, počas ktorého bolo nevyhnutné stihnúť aj výpočtové úlohy.

    Po ukončení súťaže sme boli pozvaní na exkurzie do priestorov Prírodovedeckej fakulty UK, Výskumného ústavu vodného hospodárstva, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, kde nám boli predstavené najpresnejšie analytické metódy využívané na separáciu alebo analýzu látok, boli to najmä: plynové i kvapalinové chromatografie, atómová spektroskopia, HNMR, hmotnostná spektrometria a mnoho iných.  

    Okrem iného nám takisto boli poskytnuté prednášky z výskumného prostredia a to i nový koncept mechanochémie a organokatalýzy, na ktorých sa stále pracuje.

    A aký bol výsledok súťaže? Stal som sa úspešným riešiteľom CHO, obsadil som 11. miesto. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa konalo v Primaciálnom paláci v Bratislave – boli mi udelené 3 diplomy, knižné ceny, ale hlavne som získal nenahraditeľné skúsenosti, zážitky a kontakty.

     

    Matej Pekarovič, II. C

  • MZ 2024

  • LVVK 2024

    Študenti Strednej zdravotníckej školy absolvovali v januári 2 lyžiarske výcvikové kurzy. Prvého (8.1. -12.1.) sa zúčastnili maséri a zdrav. laboranti prvého ročníka a taktiež fyzioterapeuti. Pod krídla si ich zobrali telocvikári a inštruktori v jednom v zložení: Mgr. Zuzana Lieskovská – vedúca kurzu, PaedDr. Henrieta Horváthová, PhDr. Daniela Kadlecová a Mgr. Ján Desat, pričom všetky boľačky ošetrovala vždy usmiata kolegyňa Mgr. Martina Tomašovičová MPH.

    Praktické sestry prvého ročníka doplnené farmaceutickými laborantmi sa učili a zdokonaľovali svoje zručnosti na svahu od 22.1. -26.1. Tu si osvedčená zostava inštruktorov pribrala na výpomoc p. Mgr. Jána Zrníka a zdravotníčku Mgr. Vladimíru Kočkovú.  

    Kurzy boli ubytované v lyžiarskom stredisku Malinô Brdo pri Ružomberku , v útulnom a hoteli Hrabovo, neďaleko Západných Tatier. Rozdelení do štyroch družstiev sme si náramne užívali dvojfázové lyžovanie (doobeda a poobede) na dokonale, ratrakom na ,,menčester uhladkaných´´ zjazdovkách kde nás zahrievalo zimné slnko. Snehové vločky jemne tancovali vo vzduchu, krútili sa a vírili ako balerínky, keď sa vznášali k zemi a pokrývali nádherné svahy nedotknutou vrstvou bielej. Mrazivé teploty neprekážali lyžiarom a snowboardistom, ktorí sa hrnuli do strediska, túžiacich využiť perfektne upravené zjazdovky a nádhernú prírodu, ktorá ich obklopovala.

    Pobyt sme si spestrili večernou turistikou, edukačnými videami ako i každodennými stretnutiami v spoločenskej miestnosti kde mali žiaci možnosť sa lepšie spoznať, zahrať so spoločenské hry a vedúca kurzu vyhodnocovala priebeh kurzu a progres žiakov.

    Mnohým dal kurz riadne zabrať, opuchnuté lýtka, ubolené a odreté nohy od lyžiarok, ale sme hrdí že každý jeden účastník kurzu (hlavne tí, ktorý stáli na lyžiach prvýkrát), sa naučili lyžovať a že si žiaci z kurzu odnášajú veľa krásnych zážitkov.

    Malinô Brdo, bolo krásne a vidíme sa zase o rok...

    Za PK TSV Mgr. Zuzana Lieskovská

  • Vedecké dielne — onkológia 

    V stredu 28. 2. 2024 priestory našej zdravotky navštívili členovia ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Prostredníctvom edukačno-popularizačnej prednášky s názvom „Vedecké dielne – onkológia“ žiakom 3. a 4. ročníka priblížili ich prácu v oblasti výskumu. Prednáška začala zaujímavými štatistikami o incidencii rakoviny rôzneho typu vo svete, ale i na Slovensku. Dozvedeli sme sa, že Slovensko je 3. krajinou Európy s najpočetnejším výskytom rakoviny hrubého čreva. 

    Zaujali nás informácie o rakovine ako takej, ako vzniká samotný nádor, o účinných metódach včasnej diagnostike, ale i dôležitosti a aktuálnosti výskumu v tejto oblasti. Priblížili nám tému rakoviny lymfatických uzlín a krvi.

    Okrem množstva zaujímavých a poučných informácii nás mnohých inšpirovali k štúdiu medicíny, prírodných, ale aj spoločenských a technických vied.

    Prednáška bola zrealizovaná s podporou Nadácie výskumu rakoviny a pri príležitosti Svetového dňa proti rakovine - 4. február a Dňa výskumu rakoviny - 7. marec.

    Celá prednáška sa niesla v duchu tohtoročného hesla dňa boja proti rakovine: “Starostlivosť patrí všetkým.”


    Žiaci 4. A a 4.G

  • 29. 2. 2024

    Aktualizovali sme modul ÚSPECHY A OCENENIA

strana:

Novinky

Kontakt

  • STREDNÁ ZDRAVOTNÍCKA ŠKOLA
    Daxnerova 6
  • +421 33 5914133 - spojovateľka
    +421 33 5914140 - fax